Nieuwe musea in Bordeaux

Written by Sylvie Chantal september 3, 2019 0 comment

Het Musée Mer Marine :

In juni 2019 opende een nieuw museum de deuren in Bordeaux: het Musée Mer Marine. Dit museum ligt aan de drijvende dokken in Bordeaux en het silhouet van de voorsteven domineert de oude arbeiderswijk aan de oevers van de Garonne waar de maritieme geschiedenis van de stad centraal staat.

In de permanente tentoonstellingen maken de bezoekers op meer dan 6000 m² kennis met de geschiedenis van de scheepvaart en de wereld van de oceanen.

Het museum schetst de geschiedenis van de zee en de relatie die de mens er door de jaren heen mee onderhield.

Met meer dan 10.000 objecten rond het thema van de zee (maquettes en schepen op ware grootte, navigatie-instrumenten, kaarten en atlassen) en kunstwerken geeft de collectie van het Musée Mer Marine een overzicht van duizenden jaren scheepvaartgeschiedenis.

 

 

 

Het moderne en interactieve decor combineert voorwerpen uit de collectie met multimediatechnieken. De eerste dienen als levende getuigen van de geschiedenis, de tweede als ludieke hulpmiddelen om inzicht te verwerven en emoties te delen.

Het MMM wil meer zijn dan louter een museumruimte en wil uitgroeien tot een plek van toenadering en overdracht van kennis, initiatieven en ervaringen rond de zee en de zeevaart.

Meer informatie

Contact :

Musée Mer Marine – 89 rue des étrangers – 33300 BORDEAUX

Tel. 05 57 19 77 73

 

De Bassins de Lumières: opening voorjaar 2020

In 2018 vertrouwde de stad Bordeaux een deel van haar beroemde Onderwaterbasis toe aan Culturespaces om er een centrum voor digitale kunst uit te bouwen. In dit overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog wordt een nieuwe ruimte ingericht, de zogenaamde Bassins de Lumières, waar bezoekers ondergedompeld zullen worden in digitale tentoonstellingen in de geest van Carrières de Lumières (Baux-de-Provence) et het Atelier des Lumières (Paris).

Het project is gewijd aan de grote kunstenaars uit de kunstgeschiedenis en aan hedendaagse creaties. De bezoeker zal er kunnen genieten van hoogwaardige visuele en auditieve ervaringen op maat. De CULTURESPACES DIGITAL ART® technologie zal de digitale tentoonstellingen projecteren met hoge resolutie en surround sound.

 

De Bassins de Lumiéres zijn vijf keer zo groot als het Atelier des Lumières of twee keer zo groot als de Carrières de Lumières (vier waterbekkens van 12 meter diep, 100 meter lang en 22 meter breed) en zullen een van de grootste multimedia-installaties ter wereld zijn.

Meer informatie 

Contact :

Boulevard Alfred Daney -33 000 Bordeaux