Eind 2023 zal het Centre Pompidou sluiten voor renovatie

Written by Sylvie Chantal februari 3, 2021 0 comment

De volledige renovatie van het Centre Pompidou in Parijs zal drie jaar in beslag nemen. Om de sluitingsperiode te overbruggen, zullen er een aantal voorstellen buiten de muren van het Centre Pompidou aangeboden worden. Ook de dependances (in Malaga, Shanghai, Metz en natuurlijk Kanal in Brussel) en de decentralisatieprojecten zullen extra in de kijker worden gezet tot de heropening.

 

Het iconische museum krijgt een nieuw jasje.

 

De volledige renovatie van het gebouw, ontworpen door Renzo Piano en Richard Rogers, start eind 2023 en eindigt eind 2026. Tijdens de werken zal de site ontoegankelijk zijn om asbest te verwijderen en het gebouw volledig te renoveren om te voldoen aan de veiligheids-, technische en energienormen.
“Deze werken zullen de toekomst van het Centre Pompidou bepalen. Concreet komt het er voor ons op aan om ons eerste meesterwerk – het gebouw – dat sinds 1977 geen enkele grondige renovatie onderging, te behouden. Deze werken zijn broodnodig zodat dit wereldwijde icoon van moderniteit en hedendaagse architectuur, dat elk jaar miljoenen bezoekers lokt, blijft bestaan”, verklaarde Serge Lasvignes, voorzitter van het Centre Pompidou.

Richard Rogers @ photo Centre Pompidou – P. Migeat

 

De drie grote doelstellingen van de werken:

 

Betrouwbaarheid van de installaties: asbestverwijdering van de gevel – vervanging van de grote ramen – herstelling van de schilderijen en vloeren: vervanging of renovatie van liften en roltrappen – vervanging van loodgieterij en modernisering van de informaticasystemen.
Renovatie en energieoptimalisatie: airconditioningsysteem – vervanging van luchtbehandelingscentrales enz.
Brandbeveiliging en toegankelijkheid.

 

Nieuwigheden in 2021

 

Bepaalde werken die al in 2019 begonnen zijn, zullen in de loop van 2021 beëindigd worden. Daardoor kunnen we het publiek weer ontvangen via de Piazza (momenteel is het enkel toegankelijk via de rue Beaubourg). De nieuwe Rups wordt dit jaar ingehuldigd: sinds de opening ervan hebben meer dan tweehonderdvijftig miljoen bezoekers deze iconische roltrap aan de gevel van het gebouw gebruikt, die toegang biedt tot alle verdiepingen. Deze elementen van het gebouw worden volledig gemoderniseerd. De nieuwe Rups, de Piazza en het nieuwe Canopy (de hoofdingang) zijn naar verwachting opnieuw open vanaf 1 mei 2021.

 

Vue de nuit du Centre Pompidou @ Centre Pompidou

 

 

Le Centre Pompidou

Place Georges-Pompidou –  75004 Paris

Contact : Barbara Prieto-Lavault – Chargée de développement

Tel : 00 33 1 44 78 43 67
barbara.prieto-lavault@centrepompidou.fr
Site web du Centre Pompidou