Fietsen in de bergen: alles voor beginners!

Written by Sylvie Chantal maart 23, 2021 0 comment

© THOMAS HYTTE KLIP

 

En de grote winnaar deze zomer is … de fiets!

Op de baan, met de mountainbike of e-MTB, het maakt niet uit: op twee wielen ben je helemaal trendy. En dat komt goed uit! Jaar na jaar groeit in onze berggebieden het fietsaanbod voor beginners, liefhebbers én gevorderden om hoge toppen te scheren in 2021. Met wat uitleg loopt alles op wieltjes en ben je zo op weg naar de bolletjestrui in het peloton. Je krijgt technische hulp, tips van pro’s, routes naargelang je conditie en ervaring en dan ga je op twee wielen de bergen verkennen.

De e-MTB effent het pad naar de bergen

Zegt fietsen in de bergen je niets of fiets je liever horizontaal … geen paniek, er bestaat een oplossing! Voor wie het liever rustig aan doet, is fietsen met een e-MTB (mountainbike met elektrische ondersteuning) puur plezier, zelfs in de bergen. Hoe werkt dit? De e-MTB ziet eruit als een gewone fiets. Hij is wat zwaarder omdat hij uitgerust is met een batterij die een impuls geeft zodra je trapt. E-MTB’s zijn in de meeste berggebieden terug te vinden. Met een e-MTB rijd je in alle rust langs fietsroutes de bergen in, na een woordje uitleg. Je kiest zelf je fietsmodus zodat je een lichte inspanning levert (je trapt wel zelf!) om verder en hoger te fietsen zonder een professionele klimmer te hoeven zijn.

Aangepaste fietsroutes om als klimgroentje veilig te beginnen

Sommige berggebieden besteden extra aandacht aan fietsroutes voor beginners zodat ze ook de bergen op de fiets kunnen verkennen. Peyragudes in de Pyreneeën bijvoorbeeld legde niet minder dan 30 km fietsroutes speciaal voor beginners aan. Aan de kant van Praz-sur-Arly is in het kreupelbos een hele zone aangelegd om van de geneugten van mountainbiken te proeven en de techniek op houten modules te oefenen.
Om veilig en met tips van een pro te starten kun je bij een moniteur cycliste français (MCF) terecht. Met 75 scholen in de bergen vindt iedereen wel een formule naar zijn zin: van een halve dag initiatie met begeleiding tot meerdaagse trektochten … Als MTB-beginner kies je jouw ideale formule om te starten!

Meer informatie vind je op de webpagina van Moniteurs Cyclistes Français.