Het festival Normandie Impressionniste 2020

Written by Sylvie Chantal juni 3, 2020 0 comment

Het festival Normandie Impressionniste 2020 gaat door en zal Normandië doen schitteren van 4 juli tot 15 november met een rijkelijk gevuld programma. Ontdek de vele hoogtepunten van dit festival in Honfleur, Le Havre, Caen, Rouen of Deauville …

Het Festival Normandie Impressioniste 2020 zou oorspronkelijk plaatsvinden van 3 april tot en met 6 september, maar zal nu worden gehouden van 4 juli tot en met 15 november 2020.

Het festival vindt verspreid plaats in de zomer en herfst van 2020 en zal op 4 juli geleidelijk van start gaat met een groot aantal exposities van impressionistische, hedendaagse en fotografische kunst. Op deze manier kan bij vrijwel alle activiteiten voldoen worden aan de gezondheidsvoorschriften voor de kunstenaars, de medewerkers en het publiek. Vooralsnog zijn grote bijeenkomsten namelijk niet toegestaan in Frankrijk. Raadpleeg voor alle zekerheid de website van het evenement om de data te controleren.

 

  • Le Havre – Expositie “Nuits Electriques” van 3 juli tot 1 november 2020

In het museum voor moderne kunst André Malraux in Le Havre zie je hoe impressionistische kunstenaars de komst van de elektriciteit in de steden beleefden. Tussen 1850 en 1914 veranderde de nachtelijke sfeer in de steden dramatisch door de nieuwe straatverlichting en de industriële activiteiten. Op schilderijen en gravures zie je elektrische lantaarns verschijnen, die de verlichting met olie- en gaslampen gaandeweg vervingen in de periode voor de Eerste Wereldoorlog. Ook in de 21e eeuw gaan we door allerlei maatschappelijke veranderingen vanwege nieuwe technologie.

 

  • Rouen – Expositie “Rouen Impressionnée 2020” van 23 juli tot 15 oktober 2020.

Sinds 2010 organiseert Rouen tijdens het Festival exposities van hedendaagse kunst in de openbare ruimte. De werken krijgen na het festival vaak een vaste plek in de betreffende wijk. Dit jaar vind je in Rouen zo’n twintig nieuwe creaties van streetart, als een openluchtmuseum vol collages, krijttekeningen, gravures, happenings en installaties.

 

  • De kathedraal van licht in Rouen van 20 juni tot 30 september 2020

Als het ’s avonds donker wordt, licht de gevel van de kathedraal van Rouen op dankzij het technische wonder van video-mapping. Het spektakel brengt de impressionistische kunst tot leven, met al z’n lelies, kano’s, de brug van Giverny, de zee, de rotswanden …

 

  • Caen – Expositie “Les Villes ardentes” van 11 juli tot 22 november 2020.

De expositie ‘Vurige steden – Kunst, werk, opstand’ focust op de grote veranderingen tussen 1870 en 1914, vanaf de revolutionaire Commune de Paris tot aan de Eerste Wereldoorlog. Honderd kunstwerken vertellen het verhaal van het landschap, de mensen en de sociale geschiedenis van het tijdperk. Je ziet vooral de fascinatie van de kunstenaars voor de dagelijkse werkomstandigheden.

 

 

 

  • Honfleur – Expositie “De kleuren van de zee” van 5 september tot 23 november 2020.

Honfleur wijdt een expositie aan het Normandische werk van vader en zoon Charles-François en Karl Daubigny, beiden gefascineerd door de uitgestrektheid van de oceaan, de zonsondergangen, de zwarte rotsen bij eb, het strand en de rotswanden.

 

  • Rouen – “L’homme aux 600 tableaux” van 11 juli tot 15 november 2020.

Het museum van schone kunsten van Rouen duikt in het leven van François Depeaux, een centrale figuur in het impressionisme. Hij was een lokale industrieel met een collectie van bijna zeshonderd schilderijen en tekeningen, waaronder twintig werken van Monet, ruim vijftig stukken van Sisley en ook meesterwerken van Renoir, Toulouse-Lautrec en Pissarro. De visionaire Depeaux had vanaf het begin in de gaten hoe belangrijk het impressionisme was.

 

 

  • Caen – “Gérard Fromager, beken kleur!” van 12 september 2020 tot 3 januari 2021.

Al een halve eeuw is Gérard Fromager gefascineerd door de vier basiskleuren van de quadrichromie. Deze expositie omvat een zestigtal werken die hij maakte tussen 1966 en 2018.

 

 

En nog veel meer tentoonstellingen, van Corot tot Monet, rond fotografie … Ontdek het volledige programma van het festival.

Meer informatie : Normandie Impressionniste 2020