Top 5 van alternatieve bergsporten om minstens eens in je leven te proberen

Written by Gisèle Jamin januari 15, 2019 0 comment

Niks spannenders in de bergen dan je ski’s uit te laten, een brochure over adrenalinesporten te bemachtigen, er lukraak één uit te pikken en in het diepe te springen. Wij geven je alvast wat inspiratie en nieuwigheden mee om te ontdekken …

© Paxson Woelber

Speed riding … zweven in Chamonix/Mont Blanc

We nemen meteen een hoge vlucht met een straffe sport die koelbloedigheid vereist. Speed Riding deed zijn intrede in skistations in de jaren 2000 en spreekt bergavonturiers aan omdat het een combinatie is van parapente en skiën. Het principe: je daalt de skipistes al zwevend af met een valscherm boven je hoofd. Zo kun je niet alleen over de traditionele pistes en freeridesectoren zweven, maar jezelf ook verwennen met mooie landschappen en langs de rotsen en kliffen zweven zonder ook maar één voet aan land te zetten. Tip: je kunt maar best een geoefende skiër zijn en stalen zenuwen hebben!

Ijsduiken in Tignes

Een ander decor: ditmaal gaan we underground om te ijsduiken in de bergen. En dat doen we in de diepten van het meer van Tignes, in de Savoie. Deze op zijn minst ongewone ervaring dompelt duikers helemaal onder in een andere wereld. In het bevroren water heerst een absolute stilte waardoor het licht nog levendiger lijkt. Met behulp van een levenslijn en een begeleider leer je luisteren en beweeg je je door water waarvan de temperatuur net boven het vriespunt ligt. Tip: sla de mentale voorbereiding niet over. Die dient om je veilig voort te bewegen onder water en vooral om niet in paniek te raken. Voor de rest … is ijsduiken alleen maar leuk.

Bobsleeën in la Plagne

Alleen in La Plagne kun je bobsleeën op een olympische bobsleebaan. Die baan is speciaal ontworpen voor de OS in 1992 en bestaat uit 19 bochten en een traject van 1.500 m (plezier). Je bent hier om je grenzen te verleggen dus kies je beter meteen voor Bob Racing in een tuig dat goed bevonden werd om 120 km/u te halen. Op jouw plek achter een professionele piloot voel je dezelfde sensaties als tijdens een echte wedstrijd. Op tijdstip T laten de snelheid en adrenaline je hart tegen 200 slagen per minuut kloppen. Tip: denk nergens aan, voel gewoon de intensiteit en geniet van dit (korte) moment.

Per fatbike de berg af suizen in La Giettaz

De fatbike kwam recht uit de Verenigde Staten overgewaaid waar hij in de volksmond de bodybuildingversie van de mountainbike heet. Hij heeft dikkere banden dan gewoonlijk (tot 5 inch) om over de pistes te rijden. Voor een betere grip op de sneeuw is de bandenspanning laag, waardoor je ook minder makkelijk slipt. Wat heb je nodig? Aangedrukte sneeuw om op te rijden. Met een fatbike rijden vergt een ijzersterke concentratie en veel fysiek uithoudingsvermogen, erg belangrijk om juist met je fiets om te springen. Tip: ga bij zonsondergang op pad in La Giettaz, in de Val d’Arly, na sluitingstijd van de pistes.

Over Val Thorens vliegen met de hoogste deathride ter wereld

Wie op zoek is naar een adrenalinekick, maar daarvoor niet tot het uiterste wil gaan, heeft misschien wat aan een zalige deathride in het hooggebergte. En het beste skistation om je in de leegte te storten is absoluut Val Thorens. Val Thorens opent dit seizoen de hoogste deathride ter wereld! In 1 minuut 45 seconden leg je 1.300 m af aan 100 km/u tussen de stoeltjeslift Bouchet op 3.230 m en het hoogste punt van de Funitel de Thorens op 3.000 m. Tip: kijk je ogen uit en grif het ongelofelijke vergezicht over de Maurienne en de Tarentaise in je geheugen.