UPDATE 13 september – Info Coronavirus COVID-19 : de situatie in Frankrijk

Written by Sylvie Chantal september 15, 2021 0 comment

Recente maatregelen in Frankrijk

Sinds 21 juli is de pass sanitaire (gezondheidspas) (Externe link) vereist op culturele locaties met meer dan 50 bezoekers.

Vanaf 9 augustus is de pass sanitaire vereist in de volgende gevallen:

in cafés en restaurants, in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en op andere medische locaties (niet bij spoedgevallen), in winkelcentra (>20.000m²), voor langeafstandsreizen met de trein (TGV of Intercités), bus of vliegtuig binnen Frankrijk.
Voor bezoekers van 12 tot 17 jaar oud is de pass sanitaire (vaccinatie of test) pas na 30 september vereist.

De mondkapjesplicht in de buitenruimte is sinds 17 juni vervallen (drukke plekken uitgezonderd, denk aan samenscholingen, wachtrijen, markten, sporttribunes, festivals en drukke winkelstraten). Het mondkapje moet nog wel op in binnenruimtes, zoals winkels, het openbaar vervoer en bedrijven. Let op: vanwege de opkomst van de deltavariant zijn er departementen die de mondkapjesplicht in de buitenlucht opnieuw instellen. Klik hier voor een overzicht van deze departementen. (Externe link)

Voor binnen- en buitenevenementen met meer dan 1000 bezoekers is een pass sanitaire (gezondheidspas) (Externe link) vereist.

Er gelden geen maximale bezoekersaantallen (afhankelijk van de lokale situatie) voor locaties die publiek ontvangen (bioscopen, musea, winkels).

Sportwedstrijden in de buitenlucht zijn toegestaan: voor amateursporters tot 2500 personen, en met een pass sanitaire vanaf 1000 personen.

Concerten en festivals met staand publiek zijn sinds 30 juni onder voorwaarden weer toegestaan. Binnen is 75% van de maximale bezoekerscapaciteit toegestaan, voor buiten geldt 100%.

Bij evenementen zonder verplichte pass sanitaire zijn mondkapjes verplicht bij minder dan 1000 bezoekers.

Bij evenementen waarvoor de pass sanitaire verplicht is (meer dan 1000 personen), is het dragen van een mondkapjes niet verplicht, maar dit wordt wel aanbevolen.

Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van de Franse Ambassade in Belgium (Externe link) .

 

Internationale reizen naar/vanuit Frankrijk

Op basis van de gezondheidsindicatoren werd een landenindeling uitgewerkt met drie kleurcategorieën (groen, oranje, rood).
De lijsten van de landen kunnen worden aangepast naargelang de evolutie van hun epidemische situatie (terug te vinden op de website van de regering).

Sinds 17 juli kunnen alle mensen die zijn gevaccineerd uit landen die zijn geclassificeerd als groen, oranje of rood,  zonder beperking naar Frankrijk reizen.

 

Groen land : geen actieve viruscirculatie, geen zorgwekkende varianten vastgesteld.
Worden als ‘groen’ ingedeeld: Lidstaten van de Europese Unie en Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en het Vaticaan. Er zijn ook de volgende landen: Albanië, Saoedi-Arabië, Australië, Bosnië, Brunei, Canada, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Hong Kong, Israël, Japan, Kosovo, Libanon, Noord-Macedonië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Singapore, Taiwan en Vanuatu.
Van de landen op de groene lijst worden vanaf 17 juli Spanje, Portugal, Cyprus, Nederland en Griekenland onder toezicht geplaatst binnen de landen van de Europese Unie.

Gevaccineerde reizigers uit deze landen mogen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.
Niet-gevaccineerde reizigers (vanaf 12 jaar) moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen. Voor niet volledig gevaccineerde reizigers naar Frankrijk vanuit  Nederland, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland geldt voortaan dat ze het negatieve resultaat moeten overleggen van een PCR- of antigeentest die op zijn vroegst 24 uur (in plaats van 72 uur) voor vertrek is afgenomen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen test te laten afnemen.

Oranje land : actieve circulatie van het virus in beheerste proporties, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten. Alle landen met uitzondering van de “groene” en “rode” landen.

Gevaccineerde reizigers uit deze landen kunnen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.
Niet-gevaccineerde internationale reizigers moeten  een dwingende reden hebben.  En niet gevaccineerde reizigers uit deze landen moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een negatieve antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. (PCR of negatieve antigeentest minder dan 24 uur voor het Verenigd Koninkrijk).

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen test te laten afnemen. Bij aankomst kan er, op het punt waar het land betreden wordt, een willekeurige test worden uitgevoerd.

Tot slot moeten reizigers 7 dagen in zelfisolatie.

Rood land : actieve viruscirculatie, aanwezigheid van zorgwekkende varianten.

Rode landen zijn: Afghanistan, Zuid-Afrika, Argentinië, Bangladesh, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, India, Indonesië, Malediven, Mozambique, Namibië, Nepal, Oman, Pakistan, Paraguay, Democratische Republiek Congo, Rusland, Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Tunesië, Uruguay en Zambia.

– Gevaccineerde reizigers (erkend door de EMA of vergelijkbaar) uit deze landen kunnen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.

Internationale reizigers uit deze landen, die niet gevaccineerd zijn, moeten een dwingende reden hebben om het Franse grondgebied te betreden. Gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. Deze reizigers moeten 10 dagen in verplichte quarantaine, dit wordt gecontroleerd door de overheid.

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins:

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins zijn diegene die erkend zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.
Sinds 18 juli is het Covishield-vaccin ook door Frankrijk als zodanig erkend.

Het vaccinatiebewijs is slechts geldig op voorwaarde dat hieruit blijkt dat een volledig vaccinatieschema is uitgevoerd, met name:

 • 2 weken na de 2e prik voor vaccins met twee dosissen (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield);
 • 4 weken na de prik voor vaccins met slechts één dosis (Johnson & Johnson);
 • 2 weken na de prik voor vaccins bij personen met een Covid-19-voorgeschiedenis (slechts 1 dosis nodig).

 

Reizen naar Corsica

Voor reizen naar Corsica geldt een specifieke regeling.

Sinds 9 juni moet iedereen ouder dan 11 jaar die vanuit het Franse vasteland naar Corsica wil reizen in het bezit zijn van:

 • ofwel het resultaat van een PCR-test daterend van minder dan 72 uur voor de reis of een antigeentest van minder dan 48 uur oud. De enige antigeentests die op geldige wijze kunnen worden voorgelegd, zijn die waarmee het N-eiwit van SARS-CoV-2 kan worden opgespoord; zelftests worden niet aanvaard voor reizen.
  ofwel een bewijs van zijn vaccinatiestatus (volledig schema).
 • Ofwel het bewijs van een volledige vaccinatie;

 • Ofwel het positieve resultaat van een RT-PCR- of antigeentest die minstens 15 dagen en minder dan 6 maanden geleden is ondergaan en waaruit blijkt dat de betrokkene genezen is van Covid.
 • en een verklaring op eer dat u geen symptomen heeft. Meer informatie vindt u op de website van het Agence Régionale de Santé Corse.

Overzeese gebieden

Voor de overzeese depart ementen en gebiedsdelen gelden specifieke maatregelen. Wie niet gevaccineerd is, moet een dringende reden hebben om te reizen naar Frans-Guyana, Réunion, Mayotte en Martinique.

Een avondklok is van kracht in Frans-Guyana, Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin, La Réunion, Mayotte en Walis et Futuna.

Martinique is sinds 30 juli in lockdown, net als La Réunion sinds 31 juli.

Een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur van tevoren of een negatieve antigeentekst van minder dan 48 uur van tevoren is verplicht voor reiziger uit Frankrijk en andere landen (groene en oranje landen). Reizigers uit rode landen moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 48 uur van tevoren laten zien. Lees hier meer over de gezondheidsmaatregelen in de Franse overzeese gebieden (Externe link)

Maar: afhankelijk van de lokale gezondheidssituatie kunnen er andere regels ingesteld worden. Informeer voor vertrek dus goed bij de lokale autoriteiten.

 • Saint-Pierre-et-Miquelon en Saint-Barthélémy: geen dringende reden meer voor reizigers naar deze gebieden, wie vanuit Saint-Barthélémy naar Frankrijk reist geldt vanaf 1 juni geen dringende reden meer.
 • La Réunion, Mayotte, Frans-Polynesië: geen dringende reden meer voor personen die gevaccineerd zijn.
 • Frans-Guyana, Nieuw-Caledonië, Wallis-et-Futuna: een dringende reden blijft verplicht.

Reizigers vanuit Guyana naar Frankrijk:: een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een negatieve antigeentest van minder dan 48 uur oud is verplicht. Bij aankomst is een antigeentest verplicht. Gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst 7 dagen in zelf-quarantaine en niet-gevaccineerde reizigers moeten verplicht in quarantaine waarop ook controles plaatsvinden. Reizigers vanuit Frans-Guyana naar de Antillen moeten bij aankomst een antigeentest doen.

In Frans-Guyana en Mayotte is er een avondklok van 21.00 tot 5.00, in La Réunion begint de avondklok om 23.00 . Download hier de certificaten om zich tijdens de avondklok te kunnen verplaatsen in Frans-Guyana (Externe link) , Mayotte (Externe link) en La Réunion (Externe link) .

Op de luchthavens van Orly (Externe link) en Charles de Gaulle (Externe link) is het mogelijk om op afspraak een coronasneltest te laten doen.

Meer informatie over de gezondheidscontroles aan de grens afhankelijk van het land waarvandaan je reist, vind je hier (Externe link)

Meer informatie over de maatregelen in Frankrijk is ook te vinden op de Engelstalige website van de Franse overheid (Externe link)

 

PCR-testen, voor de toeristen in Frankrijk

De Covid-19-detectietests worden vanaf 7 juli betalend voor buitenlandse toeristen komende vanuit Frankrijk.

Als je een testcentrum dicht bij je vakantieadres zoekt, zoek dan via deze sites:

Je kan ook een Frans testcentrum of laboratorium in de buurt zoeken via de app TousAntiCovid. Bovendien kan je in vele apotheken terecht voor een antigeentest.