UPDATE 22/01 – Info Coronavirus COVID-19 : de situatie in Frankrijk

Written by Sylvie Chantal januari 15, 2021 0 comment

Coronamaatregelen in Frankrijk

 

De Franse overheid raadt op dit moment internationale reizen naar en vanuit Frankrijk dringend af. Reis dus alleen naar Frankrijk wanneer dit strikt noodzakelijk is.

Vanaf 16 januari wordt de duur van de avondklok in heel Frankrijk gelijkgesteld van 18.00 uur tot 06.00 uur.

Deze nieuwe avondkloktijden voor heel Frankrijk worden voor tenminste 2 weken ingesteld, dus tot 30 januari.

Tijdens de avondklok mag je niet naar buiten, behalve in de volgende gevallen en met een schriftelijke verklaring:

 

 • Beroepsuitoefening (als thuiswerken niet mogelijk is)
 • Om medische redenen (naar het ziekenhuis of om medicijnen te kopen)
 • Om dringende familieredenen (hulp aan een naaste)
 • Vanwege een juridische of administratieve oproep
 • Voor deelname aan een missie van algemeen belang op verzoek van de overheid
 • Voor mindervalide personen en hun begeleiders
 • Om een vliegtuig of internationale trein te halen
 • Om de hond uit te laten binnen een straal van 1 kilometer rondom de woning.

 

Wie tijdens de avondklok toch buitenshuis is, riskeert een boete van € 135, die op kan lopen tot € 3750.

Wie tijdens de avondklok zijn woning verlaat om een van bovengenoemde redenen, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een (online) verklaring en bewijsstukken. Deze zogenaamde attestation kan je hier downloaden (Externe link) . Deze verklaring is ook in het Engels beschikbaar.

De verklaringen zijn ook beschikbaar via de Franse corona-app Tous Anti Covid (Externe link) .

Samenscholingen in het openbaar blijven verboden. Kort overzicht reizen in/naar/van Frankrijk · Verplaatsingen tussen de Franse regio’s zijn toegestaan.

 

De Franse overheid raadt op dit moment dringend af om vanuit of naar Frankrijk te reizen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Voor wie het toch noodzakelijk is om naar Frankrijk te reizen:

 • Reizigers die van buiten de EU naar Frankrijk komen moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Bij aankomst in Frankrijk moeten zij 7 dagen in quarantaine en na afloop een nieuwe test af laten nemen.
 • Reizigers vanuit EU-landen naar Frankrijk moeten vanaf 25 januari een negatieve coronatest laten zien als zij naar Frankrijk reizen die niet ouder is dan 72 uur. Ook wordt een quarantaine van 7 dagen verwacht.
 • Reizigers ouder dan 11 jaar naar Corsica moeten tot minstens 8 februari 2021 een negatieve coronatest laten zien.
 • Reizen van Frankrijk naar de overzeese gebieden en van de overzeese gebieden (terug) naar Frankrijk is toegestaan op vertoon van een negatieve coronatest die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Voor Guadeloupe, Martinique en La Réunion wordt m.i.v. 18 januari geen sneltest meer geaccepteerd. Voor Guadeloupe en Martinique is bovendien een 7-daagse quarantaine verplicht bij aankomst en na afloop dient een negatieve coronatest getoond te worden, bij La Réunion wordt dit sterk aangeraden. Voor Frans-Guyana en Mayotte is een noodzakelijke reden nodig om er na toe te reizen.

Bekijk per bestemming wat de regels zijn op de site van de Franse overheid.

Wat is open en wat is dicht?

De volgende plekken blijven toegankelijk:

 • Overheidsinstanties en banken
 • Winkels die voorzien in eerste levensbehoeften
 • Apotheken
 • Parken, tuinen, bossen en stranden
 • Het openbaar vervoer, de dienstregeling blijft hetzelfde
 • Accommodaties mogen weer open: hotels mochten al gasten ontvangen en residences, appartementen, vakantiedorpen, vakantiehuizen, jeugdherbergen en campings mogen nu ook weer hun deuren openen. De restaurants/bars in de accommodaties blijven gesloten maar roomservice is wel toegestaan
 • Afhaalmaaltijden en maaltijdbezorging door restaurants is toegestaan
 • Wintersportplaatsen zijn dicht tot 7 januari, maar in de kerstperiode mogen zij wel bezoekers ontvangen, echter de openbare faciliteiten en skiliften blijven dan gesloten.

De volgende plekken zijn gesloten:

 • Restaurants, bars en andere instellingen die publiek ontvangen, tot tenminste half februari 2021.
 • Culturele instellingen zoals musea, theaters, concertzalen en bioscopen moeten gesloten blijven tot tenminste begin februari 2021
 • Sportscholen en sporthallen blijven tot tenminste half februari 2021 gesloten.

Wintersportplaatsen zijn geopend maar alle openbare faciliteiten en skiliften blijven gesloten. Staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne bevestigde op 20 januari j.l. dat er geen opening van de skiliften zal zijn op 1 februari en dat hij niet verwachtte dat zij op half of eind februari wel zouden kunnen openen. Op 21 januari is er ’s avonds een persconferentie van de Franse regering over de Coronamaatregelen, zodra er concrete maatregelen bekend zijn laten wij dat weten.

Overige maatregelen in Frankrijk

Wie de mondkapjesplicht niet naleeft riskeert een boete van € 135 die kan oplopen tot € 3750.

Raadpleeg de veelgestelde vragen over het coronavirus op de website van de Franse overheid (in het Frans) (Externe link)

 

Reizen naar de Franse overzeese gebieden

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen zijn specifieke aanpassingen gepland. Met name zijn er tests gepland bij aankomst en vertrek uit deze gebieden om elk risico op verspreiding van het virus te voorkomen. Lees hier meer over de gezondheidsmaatregelen in de Franse overzeese gebieden (Externe link)

Voor reizen van en naar de Franse overzeese gebieden en departementen is een negatieve coronatest van minder dan 72 uur tevoren verplicht. Voor Martinique, Guadeloupe en La Réunion zijn geen coronasneltesten meer toegestaan. Wie vanaf 18 januari aankomt op:

Guadeloupe en Martinique: na aankomst 7 dagen in quarantaine en een negatieve coronatest laten zien na deze 7 dagen;

la Réunion: bij aankomst wordt er aangeraden om 7 dagen in quarantaine te gaan en na die 7 dagen een negatieve coronoatest te laten zien;

Frans-Guyana en Mayotte: alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen

Raadpleeg voor meer informatie de website van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken (Externe link).

Informatie voor bezoekers en toeristen

De Franse overheid raadt op dit moment dringend af om naar of vanuit Frankrijk te reizen. Voor wie noodzakelijkerwijs naar Frankrijk moet reizen: Reizigers vanuit de Europese Ruimte (EU-lidstaten, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Sint-Maarten, Zwitserland en het Vaticaan) moeten vanaf 24 januari ook een negatieve PCR test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Ook wordt een quarantaine van 7 dagen verwacht.

Wie van buiten de Europese Unie naar Frankrijk reist moet een negatieve coronatest kunnen aantonen die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen. Voor internationale reizigers zijn bij aankomst zo nodig sneltesten beschikbaar op de Franse luchthavens en in de havens.

Wie bij aankomst een negatieve test kan tonen moet daarna 7 dagen in quarantaine en daarna weer een coronatest laten afnemen.

Meer informatie over de gezondheidscontroles aan de grens afhankelijk van het land waarvandaan je reist, vind je hier (Externe link)

Raadpleeg de websites van de lokale overheden en overzeese gebieden voor nadere informatie.

Meer informatie over de maatregelen in Frankrijk is ook te vinden op de Engelstalige website van de Franse overheid (Externe link)