UPDATE 20 juli – Info Coronavirus COVID-19 : de situatie in Frankrijk

Written by Sylvie Chantal juli 16, 2021 0 comment

Nadat vaccinatiecampagnes en maatregelen het mogelijk maakten om onder de grens van 2.000 besmettingen per dag te komen, wordt Frankrijk opnieuw geconfronteerd met het vooruitzicht van een snelle opmars van de epidemie, zoals de meeste Europese landen.
Geconfronteerd met de verspreiding van de Delta-variant, 60% besmettelijker dan eerdere varianten, kondigde de president van de Republiek op 12 juli verschillende maatregelen aan om de Fransen aan te moedigen zich te laten vaccineren om uit de gezondheidscrisis te komen, om een nieuwe golf van de epidemie te voorkomen en om de Franse bevolking en buitenlandse bezoekers te beschermen.

 

Laatste aangekondigde maatregelen

 

 • Geconfronteerd met de heropleving van de epidemie in Martinique en Réunion, werd vanaf 13 juli de noodtoestand uitgeroepen. Er geldt weer een avondklok voor Martinique tussen 21.00 uur en 5.00 uur en voor La Réunion van 23.00 uur tot 5.00 uur. Je moet opnieuw een dwingende redenen hebben voor reizen van of naar Martinique vanaf 21 juli om 00:00 uur voor niet-gevaccineerde mensen, behalve minderjarigen die gevaccineerde volwassenen vergezellen. Martinique voegt zich dus bij Guyana, Réunion en Mayotte.
 • Vanaf 21 juli wordt er ook een pass sanitaire (gezondheidspas) vereist op recreatieve en culturele locaties met meer dan 50 bezoekers (musea, pretparken, etc).
  Deze pas wordt gevraagd aan iedereen ouder dan 12 jaar. Minderjarigen van 12 tot 18 jaar zijn tot 30 augustus vrijgesteld.
 • Vanaf 1 augustus wordt de pass sanitaire ook vereist in de openbare ruimtes als:
  · in cafés en restaurants
  · in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en op andere medische locaties
  · in winkelcentra (van meer dan 20.000m²)
  · voor lange afstandsreizen met de trein (TGV of Intercités), bus of vliegtuig binnen Frankrijk. Let op: Voor bezoekers van 12 tot 17 jaar oud is deze regel pas vanaf 30 augustus van toepassing. Raadpleeg voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Frankrijk de website van de Franse Ambassade
 • De grenscontroles worden vanaf deze week verscherpt voor onderdanen van risicolanden, met gedwongen isolatie voor niet-gevaccineerde reizigers. (zie hieronder voor de nieuwe regels die vanaf 17 juli gelden voor internationaal reizen).

 

Internationale reizen naar/vanuit Frankrijk

 

Op basis van de gezondheidsindicatoren werd een landenindeling uitgewerkt met drie kleurcategorieën (groen, oranje, rood).
De lijsten van de landen kunnen worden aangepast naargelang de evolutie van hun epidemische situatie (terug te vinden op de website van de regering).

Sinds 17 juli kunnen alle mensen die zijn gevaccineerd uit landen die zijn geclassificeerd als groen, oranje of rood,  zonder beperking naar Frankrijk reizen.

Groen land : geen actieve viruscirculatie, geen zorgwekkende varianten vastgesteld.
Worden als ‘groen’ ingedeeld: Lidstaten van de Europese Unie en Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en het Vaticaan. Er zijn ook de volgende landen: Albanië, Saoedi-Arabië, Australië, Bosnië, Brunei, Canada, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Hong Kong, Israël, Japan, Kosovo, Libanon, Noord-Macedonië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Singapore, Taiwan en Vanuatu.
Van de landen op de groene lijst worden vanaf 17 juli Spanje, Portugal, Cyprus, Nederland en Griekenland onder toezicht geplaatst binnen de landen van de Europese Unie.

Gevaccineerde reizigers uit deze landen mogen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.
Niet-gevaccineerde reizigers (vanaf 12 jaar) moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen. Voor niet volledig gevaccineerde reizigers naar Frankrijk vanuit  Nederland, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland geldt voortaan dat ze het negatieve resultaat moeten overleggen van een PCR- of antigeentest die op zijn vroegst 24 uur (in plaats van 72 uur) voor vertrek is afgenomen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen test te laten afnemen.

Oranje land : actieve circulatie van het virus in beheerste proporties, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten. Alle landen met uitzondering van de “groene” en “rode” landen.

Gevaccineerde reizigers uit deze landen kunnen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.
Niet-gevaccineerde internationale reizigers moeten  een dwingende reden hebben.  En niet gevaccineerde reizigers uit deze landen moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een negatieve antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. (PCR of negatieve antigeentest minder dan 24 uur voor het Verenigd Koninkrijk).

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen test te laten afnemen. Bij aankomst kan er, op het punt waar het land betreden wordt, een willekeurige test worden uitgevoerd.

Tot slot moeten reizigers 7 dagen in zelfisolatie.

Rood land : actieve viruscirculatie, aanwezigheid van zorgwekkende varianten.

Rode landen zijn: Afghanistan, Zuid-Afrika, Argentinië, Bangladesh, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, India, Indonesië, Malediven, Mozambique, Namibië, Nepal, Oman, Pakistan, Paraguay, Democratische Republiek Congo, Rusland, Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Tunesië, Uruguay en Zambia.

– Gevaccineerde reizigers (erkend door de EMA of vergelijkbaar) uit deze landen kunnen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.

Internationale reizigers uit deze landen, die niet gevaccineerd zijn, moeten een dwingende reden hebben om het Franse grondgebied te betreden. Gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. Deze reizigers moeten 10 dagen in verplichte quarantaine, dit wordt gecontroleerd door de overheid.

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins:

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins zijn diegene die erkend zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.
Sinds 18 juli is het Covishield-vaccin ook door Frankrijk als zodanig erkend.

Het vaccinatiebewijs is slechts geldig op voorwaarde dat hieruit blijkt dat een volledig vaccinatieschema is uitgevoerd, met name:

 • 2 weken na de 2e prik voor vaccins met twee dosissen (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield);
 • 4 weken na de prik voor vaccins met slechts één dosis (Johnson & Johnson);
 • 2 weken na de prik voor vaccins bij personen met een Covid-19-voorgeschiedenis (slechts 1 dosis nodig).

 

Reizen naar Corsica

 

Voor reizen naar Corsica geldt een specifieke regeling.
Sinds 9 juni moet iedereen ouder dan 11 jaar die vanuit het Franse vasteland naar Corsica wil reizen in het bezit zijn van:

 • ofwel het resultaat van een PCR-test daterend van minder dan 72 uur voor de reis of een antigeentest van minder dan 48 uur oud. De enige antigeentests die op geldige wijze kunnen worden voorgelegd, zijn die waarmee het N-eiwit van SARS-CoV-2 kan worden opgespoord; zelftests worden niet aanvaard voor reizen.
  ofwel een bewijs van zijn vaccinatiestatus (volledig schema).
 • Ofwel het bewijs van een volledige vaccinatie;

 • Ofwel het positieve resultaat van een RT-PCR- of antigeentest die minstens 15 dagen en minder dan 6 maanden geleden is ondergaan en waaruit blijkt dat de betrokkene genezen is van Covid.
 • en een verklaring op eer dat u geen symptomen heeft. Meer informatie vindt u op de website van het Agence Régionale de Santé Corse.

 

Overzeese gebieden en departementen

 

Voor de overzeese werden specifieke maatregelen getroffen:

 • Vanaf 18 juli zijn reizen van niet-gevaccineerde personen, waar ze ook vandaan komen, naar Guyana, Réunion en Mayotte onderhevig aan dwingende redenen, met uitzondering van minderjarigen die gevaccineerde volwassenen vergezellen. De maatregel geldt ook voor Martinique vanaf 21 juli 2021 om 00:00.
 • Momenteel is er een avondklok van kracht in Guyana, Martinique, Saint Martin, Réunion, Mayotte en Walis en Futuna.
 • Voor luchtvervoer naar de overzeese gebieden, blijft de PCR-test van minder dan 72 uur oud of de antigeentest van minder dan 48 uur oud op het moment van het boarden verplicht voor passagiers die van het Franse vasteland of uit het buitenland komen (landen die als ‘groen’ of ‘oranje’ zijn ingedeeld). Passagiers die uit een ‘rood’ land komen, moeten een PCR-test of een antigeentest van minder dan 48 uur oud voorleggen.
 • Voor vluchten naar de overzeese gebieden: In het licht van de lokale epidemiologische situatie kan de prefect dwingende redenen opleggen voor vertrek uit en aankomst in de gebieden. De bewijsstukken worden dan gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappijen of de grenspolitie.
 • Voor internationale vluchten: gelden beperkingen die plaatselijk door de vertegenwoordiger van het land of de bevoegde overheid worden uitgevaardigd.

 

Aan wie naar een overzees gebied wil reizen, raadt het ministerie van de overzeese gebieden bovendien aan om vooraf de website van de prefectuur of het Hoge Commissariaat te raadplegen voor de plaatselijke coronamaatregelen.

 • Reizen naar Frans-Polynesië: Vanaf 9 juni openen Tahiti en zijn eilanden de grenzen weer voor reizigers uit Europees Frankrijk. De dwingende motieven tussen Frans-Polynesië en het Franse vasteland worden opgeheven voor gevaccineerden. Op Tahiti en Moorea geldt een avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur. Volgens het nationale decreet betreffende de versoepeling van de grensbeperkingen veranderen de voorwaarden voor toegang en verblijf: meer informatie vindt u op de website van Tahiti Tourisme.

 

Veiligheidsmaatregelen en beperkingen

 

 • Sinds 17 juni is het dragen van een masker buitenshuis niet meer verplicht, op enkele uitzonderingen na (groepen, wachtrijen, markten, stadions, enz.). Bepaalde toeristische gemeenten hebben echter decreten aangenomen die het dragen van een masker buitenshuis verplichten.
 • Sinds 17 juli en tot 6 augustus is het dragen van een masker in de openbare ruimte opnieuw verplicht in het departement Pyrénées-Orientales, dat momenteel een aanzienlijke fase van verspreiding van het virus doormaakt, met name de Delta-variant. Deze maatregel geldt niet op het strand en in grote natuurgebieden.
 • Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in gesloten openbare gelegenheden (bedrijven, winkels, vervoer, etc.) in het hele land voor iedereen van 11 jaar en ouder (en vanaf 6 jaar op school) en in het openbaar vervoer.
 • Bijeenkomsten, vergaderingen of activiteiten op de openbare weg met meer dan 10 personen tegelijk blijven verboden.
 • Het gebruik van alcohol op de openbare weg blijft verboden.

 

Wat is open, hoe krijg ik toegang en hoeveel personen?

 

De volgende plekken zijn open:

 • Overheidsinstanties en banken
 • Winkels markten en apotheken
 • Parken, tuinen, bossen en stranden
 • Het openbaar vervoer, de dienstregeling blijft hetzelfde
 • Alle accommodaties zijn open: hotels, residences, appartementen, vakantiedorpen, vakantiehuizen, jeugdherbergen en campings mogen gasten ontvangen.
 • Restaurants en cafés (binnen en buiten, maximaal 6 personen per tafel)
 • Gebedshuizen
 • Musea, theaters, bioscopen en monumenten
 • Wellnesscentra, sportscholen, zwembaden
 • Casino’s
 • Discotheken vanaf 9 juli met een “pass sanitaire”.

 

PCR-testen, voor de toeristen in Frankrijk

 

De Covid-19-detectietests worden vanaf 7 juli betalend voor buitenlandse toeristen komende vanuit Frankrijk.

Als je een testcentrum dicht bij je vakantieadres zoekt, zoek dan via deze sites:

Je kan ook een Frans testcentrum of laboratorium in de buurt zoeken via de app TousAntiCovid. Bovendien kan je in vele apotheken terecht voor een antigeentest.