UPDATE 21 juni – Info Coronavirus COVID-19 : de situatie in Frankrijk

Written by Sylvie Chantal juni 24, 2021 0 comment

Door de verbetering van de gezondheidssituatie in Frankrijk heeft de Franse regering de maatregelen voor toegang tot het nationale grondgebied versoepeld. Sinds 9 juni is de circulatie van reizigers tussen Frankrijk en andere landen opnieuw mogelijk, afhankelijk van de gezondheidssituatie in de derde landen en de vaccinatiestatus van de reizigers

 

Internationale reizen naar/vanuit Frankrijk

 

Op basis van de gezondheidsindicatoren werd een landenindeling uitgewerkt met drie kleurcategorieën (groen, oranje, rood).
De lijsten van de landen kunnen worden aangepast naargelang de evolutie van hun epidemische situatie (terug te vinden op de website van de regering).

Kaart bijgewerkt op 17 juni 2021

Groen land : geen actieve viruscirculatie, geen zorgwekkende varianten vastgesteld.
Worden op 17 juni 2021 als ‘groen’ ingedeeld: De Europese ruimte, Australië, Canada, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Israël, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland, Singapore.
Gevaccineerde reizigers uit deze landen mogen het grondgebied betreden zonder een PCR-test uit te voeren.
Niet-gevaccineerde reizigers (vanaf 11 jaar) moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen. Kinderen jonger dan 11 jaar hoeven geen test te laten afnemen.

Oranje land : actieve circulatie van het virus in beheerste proporties, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten.
Zijn op 17 juni 2021 als oranje ingedeeld: alle landen, behalve de ‘groene’ en ‘rode’ landen.
Gevaccineerde reizigers (vanaf 11 jaar) uit deze landen moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een negatieve antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen.
Niet-gevaccineerde internationale reizigers moeten bovendien een dwingende reden hebben. Kinderen jonger dan 11 jaar hoeven geen test te laten afnemen. Bij aankomst kan er, op het punt waar het land betreden wordt, een willekeurige test worden uitgevoerd. Tot slot moeten reizigers 7 dagen in zelfisolatie.

Rood land : actieve viruscirculatie, aanwezigheid van zorgwekkende varianten.
Worden op 17 juni 2021 als ‘rood’ ingedeeld: Afghanistan, Zuid-Afrika, Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, India, Malediven, Nepal, Pakistan, Paraguay, Sri Lanka, Suriname, Uruguay.
Internationale reizigers uit deze landen, al dan niet gevaccineerd, moeten een dwingende reden hebben om het Franse grondgebied te betreden. Gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. Ze moeten bij aankomst een antigeentest afleggen en 7 dagen in zelfisolatie gaan. Niet-gevaccineerde reizigers moeten 10 dagen in verplichte quarantaine, dit wordt gecontroleerd door de overheid.

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins:

 

De door Frankrijk toegelaten vaccins zijn diegene die erkend zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca et Johnson & Johnson.
Het vaccinatiebewijs is slechts geldig op voorwaarde dat hieruit blijkt dat een volledig vaccinatieschema is uitgevoerd, met name:

 • 2 weken na de 2e prik voor vaccins met twee dosissen (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
 • 4 weken na de prik voor vaccins met slechts één dosis (Johnson & Johnson);
 • 2 weken na de prik voor vaccins bij personen met een Covid-19-voorgeschiedenis (slechts 1 dosis nodig).

 

Reizen naar Corsica

 

Voor reizen naar Corsica geldt een specifieke regeling.
Sinds 9 juni moet iedereen ouder dan 11 jaar die vanuit het Franse vasteland naar Corsica wil reizen in het bezit zijn van:

 • ofwel het resultaat van een PCR-test daterend van minder dan 72 uur voor de reis of een antigeentest van minder dan 48 uur oud. De enige antigeentests die op geldige wijze kunnen worden voorgelegd, zijn die waarmee het N-eiwit van SARS-CoV-2 kan worden opgespoord; zelftests worden niet aanvaard voor reizen.
  ofwel een bewijs van zijn vaccinatiestatus (volledig schema).
 • en een verklaring op eer dat u geen symptomen heeft.
  We wijzen erop dat de tolerantie die van kracht was bij terugkeer van een Corsicaans-continentale reis van minder dan 24 uur op 14 juni is opgeheven.
  Meer informatie vindt u op de website van het Agence Régionale de Santé Corse.

 

Overzeese gebieden en departementen

 

Voor de overzeese werden specifieke maatregelen getroffen:

 • Sinds 9 juni, is de bewijsplicht van een dwingende reden opgeheven voor de overzeese gebieden, behalve Guyana, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna waar ze tot nader order nog steeds geldt.
 • Voor luchtvervoer naar de overzeese gebieden, blijft de PCR-test van minder dan 72 uur oud of de antigeentest van minder dan 48 uur oud op het moment van het boarden verplicht voor passagiers die van het Franse vasteland of uit het buitenland komen (landen die als ‘groen’ of ‘oranje’ zijn ingedeeld). Passagiers die uit een ‘rood’ land komen, moeten een PCR-test of een antigeentest van minder dan 48 uur oud voorleggen.
 • Voor vluchten naar de overzeese gebieden: In het licht van de lokale epidemiologische situatie kan de prefect dwingende redenen opleggen voor vertrek uit en aankomst in de gebieden. De bewijsstukken worden dan gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappijen of de grenspolitie.
 • Voor internationale vluchten: gelden beperkingen die plaatselijk door de vertegenwoordiger van het land of de bevoegde overheid worden uitgevaardigd.

 

Aan wie naar een overzees gebied wil reizen, raadt het ministerie van de overzeese gebieden bovendien aan om vooraf de website van de prefectuur of het Hoge Commissariaat te raadplegen voor de plaatselijke coronamaatregelen.

 • Reizen naar Frans-Polynesië: Vanaf 9 juni openen Tahiti en zijn eilanden de grenzen weer voor reizigers uit Europees Frankrijk. De dwingende motieven tussen Frans-Polynesië en het Franse vasteland worden opgeheven voor gevaccineerden.
  Volgens het nationale decreet betreffende de versoepeling van de grensbeperkingen veranderen de voorwaarden voor toegang en verblijf: meer informatie vindt u op de website van Tahiti Tourisme.

 

PCR-testen, voor de toeristen in Frankrijk

 

De Covid-19-detectietests worden vanaf 7 juli betalend voor buitenlandse toeristen komende vanuit Frankrijk.

Als je een testcentrum dicht bij je vakantieadres zoekt, zoek dan via deze sites:

Je kan ook een Frans testcentrum of laboratorium in de buurt zoeken via de app TousAntiCovid. Bovendien kan je in vele apotheken terecht voor een antigeentest.