Info Coronavirus COVID-19 : de situatie in Frankrijk (10/12)

Written by Sylvie Chantal december 16, 2020 0 comment

Informatie voor reisorganisatoren

Op 24 november heeft de president van de Republiek het woord gericht tot de bevolking om de geleidelijke versoepelingen aan te kondigen van de lockdown ingevoerd op 30 oktober.

Deze versoepeling zal in 3 stappen gebeuren en is onderhevig aan de positieve evolutie van de gezondheidssituatie in Frankrijk.

Op 10 december heeft de Eerste Minister de verdere details gedeeld van de stappen die in voege zullen gaan vanaf 15 december.

Stap 1 : Sinds 28 november

  • Fransen zullen zich vrijer kunnen verplaatsen met de mogelijkheid om wandelingen te maken in een cirkel van 20km rond hun woning en voor een maximale duur van 3u. Hiervoor hebben ze wel nog steeds een attest nodig.
  • Alle handelszaken (met uitzondering van restaurants) mogen opnieuw langer open (sluiting om 21u en mogelijkheid om ook op zondag te openen). Verschillende maatregelen (zoals minimum 8m² per klant) zullen nog steeds gelden.
  • Gebedshuizen mogen terug opstarten met een maximum van 30 personen.

 

Stap 2 : Vanaf 15 december :

  • De Fransen kunnen zich verplaatsen, ook naar andere regio’s en dat zonder attesten tussen 06u en 20u.
  • Een avondklok zal wel ingesteld worden tussen 20u en 06u ‘s ochtends met uitzondering van Kerstavond met een geadviseerd maximum van 6 volwassenen. De avondklok zal echter wel van toepassing zijn op 31 december. Specifieke aanbevelingen zullen gedeeld worden voor de eindejaarsfeesten.
  • Voor de bezoeken aan de overzeese gebieden zal een negatieve PCR-test moeten voorgelegd worden van maximaal 72u voor vertrek. De specifieke maatregelen voor elk gebied zijn gedetailleerd op de website van de overheid.
  • Sportzalen zullen gesloten blijven en dat minstens tot 5 januari 2021.
  • Cultuurhuizen (musea, theaters, cinemazalen) blijven eveneens gesloten tot minstens 7 januari 2021.

 

 Stap 3 : Vanaf 20 januari onder voorbehoud van de gezondheidstoestand :

  • Heropening van de restaurants met strikte gezondheidsvoorschriften. Bars en discotheken zullen nog even geduld moeten hebben vooral ze opnieuw hun klanten mogen ontvangen.
  • De skistations zullen bezoekers mogen ontvangen tijdens de Kerstvakantie. Alle installaties en skiliften zullen echter gesloten blijven. De datum van heropening zal later meegedeeld worden.

 

Ter herinnering

Ook vandaag kunnen hotels wel degelijk hun klanten ontvangen. Enkel de restaurants en bars zijn gesloten. Roomservice is echter wel toegestaan.

Herbergen, vakantiewoningen en vakantieparken net als kampeerterreinen blijven tot nader order gesloten.

Lees hier de laatste informatie over de coronasituatie in Frankrijk en de (reis)adviezen van de Franse overheid: Gouvernement / Info Coronavirus (Lien externe)