Vakantie naar de bergen van de Jura

Written by Sylvie Chantal november 29, 2021 0 comment

Op 500 km van België tonen de bergen van de Jura hun uitgestrekte natuurgebieden en bieden ze een 4-seizoenenprogramma!

Deze zacht glooiende bergen strekken zich uit van Montbéliard in het noorden tot Culoz in het zuiden en zijn tegelijk gemakkelijk en toegankelijk. Een streek vol knowhow, gastronomie en erfgoed in de ruime zin. Het warme onthaal van de bewoners, de ‘Montagnons’, maakt het een authentieke bestemming.

Enkele van de onmisbare pareltjes die de rijkdom en het typische karakter van het Juragebergte bepalen: de top van de Mont-d’Or, het kasteel van Joux, het meer in Les Rousses, de bron van de Lison, de zogenaamde ‘afgelegen’ landschappen van Baume-les-Messieurs, de Koninklijke Zoutziederij van Arc-et-Senans (UNESCO), Ornans pays de Gustave Courbet, de Route de l’Absinthe en die van Comté, de zijdefabriek van Bonnet of de wijngaarden die gele wijn produceren. De lijst is lang en het eenvoudigste is zelf te beleven wat het Juragebergte te bieden heeft.

Nieuw

 

In de heuvels van Pays de Gex, op een boogscheut van Genève, ligt La Mainaz, een charmant hotel ★★★★ op 1250 m hoogte. Het biedt het mooiste panoramische uitzicht van Europa op de Mont Blanc en het meer van Genève. De verfijnde en warme omgeving geeft de 21 kamers een gezellige sfeer.

De haute cuisine van restaurant La Mainaz leverde chef Julien Thomasson een ster in de Michelingids 2021 op: een smaakervaring gegarandeerd.

 

La Mainaz – plat gastronomique

 

In Poligny, de hoofdstad van Comté, zag vorig jaar in juni het gloednieuwe Maison du Comté het levenslicht. Dit hout- en zinkgebouw beschikt over een moderne en luchtige ruimte, volledig gewijd aan de beroemde kaas die bij de Belgen erg in de smaak valt. Ludieke ontdekkingsruimtes en een unieke en culinaire museumgeschiedenis maken het mogelijk om de verschillende fasen van productie en rijping van Comté te ontdekken. Op het einde kan je de Comté zelf eens proeven!

Bezoek geschikt voor zowel groepen als individuen.

 

La Maison du Comté @Corrine Vasselet/BFC Tourisme

 

2 wijnadresjes in de kijker

 

Bovenal heeft dit domein een echte familiegeschiedenis. De wijngaarden zijn zowel afkomstig van de ouders van Françoise als van overnames sinds 1989.

Michel-Henri en Françoise Ratte werken vandaag samen met hun zoon Quentin op het domein van biologisch-dynamische landbouw.

Tijdens een bezoek aan het domein met degustaties voor groepen of individuen en tijdens wijnwandelingen kunt u kennismaken met de biodynamische teelt en alle druivensoorten van de Arbois-wijnen.

 

Vignes jurassiennes près d’Arbois @Julie Hann/BFC Tourisme

 

Domein Rolet nodigt u uit om de diversiteit van de wijnen van de Jura te ontdekken, in groepen of individueel, tijdens een degustatie van de wijnen die het produceert, waaronder de beroemde Vin Jaune. De sommeliers van het domein leren u de rijkdom en diversiteit van de streken in de Jura, het werk in de wijngaard, de druiventeelt en de kunst van het proeven.

Bij deze degustaties kun je planken met vleeswaren en kaas uit de streek bestellen

Fruitière vinicole d’Arbois @Séverine Fornerot/BFC Tourisme

 

Contacts :

Marie-Hélène VERNEREY

mh.vernerey@bfctourisme.com

Tel. +33 (0)3 81 25 08 12 – GSM +33 (0)6 32 03 74 76

Les Montagnes du Jura