Ontdek het Château du Clos Lucé en het Parc Leonardo da Vinci

Written by Sylvie Chantal mei 31, 2023 0 comment

Het kasteel, waar de kunstenaar woonde en werkte

In het kasteel kom je ook meer te weten over het persoonlijke leven van Leonardo: zijn slaapkamer, de keuken, de grote ontvangstruimte, zijn atelier … Wist je dit al? Leonardo da Vinci bracht in zijn bagage Sint-Anna, Johannes de Doper en de Mona Lisa mee, drie van zijn belangrijkste werken die vandaag te bewonderen zijn in het Louvre.

In de kelder ontdek je zijn enorme verbeeldingskracht en zijn multidisciplinaire vernuft. Hier staan een veertigtal maquettes en zijn uitvindingen worden geïllustreerd met 3D-video’s: tank, parachute, vliegende machine, zweefbrug, raderboot …

 

Les ateliers de Léonard de Vinci au Château du Clos Lucé – Léonard de Serres

 

 

Een park van 7 hectare, een openluchtmuseum en een plek om te ontspannen

Buiten nodigt het park van 7 ha uit om 20 van zijn fabelachtige machines nagebouwd op ware grootte en 40 gigantische doeken met zijn belangrijkste schilderijen en tekeningen te ontdekken. In dit echte openluchtmuseum wordt het genie van de man pas echt duidelijk. Dit park is de ideale plek om te picknicken, bij te praten, te ontspannen onder de eeuwenoude bomen. Kinderen kunnen spelen in de tank, de wieken van de helikopter laten draaien of de waterschroef in gang zetten. De ‘Jardin de Léonard’ omvat alle plantensoorten die hij in zijn boekjes heeft genoteerd en op de achtergrond van zijn schilderijen heeft geschilderd.

 

Ginevra de’ Benci Château du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci Amboise. Photo Eric Sander

 

 

De ‘Galeries Léonard de Vinci’: zijn grootste werken

In 2021 opent Clos Lucé de ‘Galeries Léonard de Vinci peintre et architecte’. Te midden van een ruimte van 500 m² wordt een immersieve voorstelling gemaakt van de 17 meesterwerken die toegeschreven worden aan de kunstenaar. Zijn werken worden in beweging gebracht dankzij de technologie van videomapping en begeleid door muziek die de sfeer uit die tijd oproept. Op de bovenste verdieping wordt de wereld van de architect Leonardo geschetst aan de hand van maquettes, 3D-animaties en videospelletjes.

 

Spectacle immersif Château du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci Amboise. Photo Eric Sander

 

 

Het hele jaar door evenementen

De agenda van Clos Lucé staat boordevol evenementen.

Van 9 juni tot 20 september 2023 onthult de tentoonstelling ‘Léonard de Vinci. L’invention de l’anatomie’ een nieuw facet van het genie. Bezoekers ontdekken hoe Leonardo de geheimen van de werking van ons lichaam tracht te doorgronden.

Op 11 en 12 augustus nodigen ‘Les Flâneries nocturnes’ je uit om de woning in een gedempte sfeer te bewonderen en artistieke voorstellingen bij te wonen in het park met duizenden lichtjes.

Van 1 december 2023 tot 21 mei 2024 gunt een tentoonstelling over de animatiefilm ‘Léo’ (voorlopige titel), die begin 2024 uitkomt, bezoekers een blik achter de schermen bij de creatie van een stop-motionfilm.

Vanaf 1 december wordt het kasteel ondergedompeld in een magische kerstsfeer: de ideale gelegenheid om de locatie (opnieuw) te bewonderen vanuit een heel andere hoek!

 

Flâneries Nocturnes au château du Clos Lucé. Photo Léonard de Serres

 

 

Contact :

Château du Clos Lucé – 2, rue du Clos Lucé 37400 Amboise

Pascal Génisson – Service Commercial

pascal.g@vinci-closluce.com

Tel : + 33 (0) 2 47 57 55 78