“Planète Voyages” : naar een meer ecologische mobiliteit

Written by Sylvie Chantal februari 23, 2023 0 comment

Tegen de achtergrond van een wereldwijde epidemie en de klimaatcrisis willen we mobiliteit meer dan ooit heruitvinden. Doel: mobiliteit verduurzamen en nog meer delen. Dit initiatief kreeg de naam ‘Planète Voyages’.

 

Erich Westendarp

 

Onze koolstofvoetafdruk verkleinen

We leveren inspanningen om onze eigen koolstofvoetafdruk te verkleinen door het energieverbruik van ons tractiematerieel tegen 2025 met 20 % te verminderen. Tegelijk willen we ons dienstenaanbod in Frankrijk en Europa verder uitbreiden. Met die ambitie voor ogen baseren we ons hoofdzakelijk op twee initiatieven:

  • ecorijden: alle bestuurders van hogesnelheidslijnen worden opgeleid in de nieuwe ‘Opticonduite’-software (ecorijden levert namelijk een energiebesparing tot 10 % tijdens een rit),
  • ecologisch stilstaan: door de motoren zoveel mogelijk uit te schakelen bij stilstand kan het totale verbruik van de airconditioning en verwarming van het treinstel met 7 % worden teruggebracht.

 

Ecodesign en circulaire economie

We ontwikkelen een ecologisch verantwoord aanbod met een kleine voetafdruk waarbij we zo weinig mogelijk hulpmiddelen gebruiken en verspilling maximaal tegengaan. Onze aanpak is gebaseerd op deze principes: verspilling bestrijden, verbruik verminderen, materialen hergebruiken, recycleren.

 

Onze tgv-treinen zijn duurzaam

Onze tgv-treinen zijn in Frankrijk ontworpen en geoptimaliseerd om zo duurzaam mogelijk te zijn. Aan het einde van hun leven wordt 92 % van de onderdelen gerecycleerd.

Naar aanleiding van de Olympische Spelen van 2024 bereiden we de lancering van de tgv M voor. Deze nieuwe tgv zal lichter zijn en bestaan uit moduleerbare, meer milieuvriendelijke en aerodynamische materialen. Het nieuwe type moet plaats aan meer passagiers en de airconditioning wordt hertekend. Bovendien is de tgv M ecologisch ontworpen: de huidige tgv is al voor 92 % recycleerbaar, bij de tgv M wordt gemikt op 97 %. Het doel? Het energieverbruik met 20 % verminderen en de CO2-uitstoot per reiziger met 32 % verlagen.

Naast het gebruik van nieuwe materialen is het voor onze ecologische voetafdruk ook van belang dat we het onderhoud optimaliseren. Dat houdt in dat we de energieverslindende onderdelen (motoren, assen, transformatoren …) in kaart brengen om ze te na te zien en opnieuw in omloop te brengen.

 

 

De catering die wij in de tgv INOUI-bars en de salons Grand Voyage aanbieden, is ecologisch verantwoord

Ook de tgv INOUI-bars helpen u onderweg uw ecologische voetafdruk te verkleinen: 94 % van onze producten wordt geproduceerd in Frankrijk en een groot deel ervan wordt via de korte ketens aangeleverd. 44 % van onze producten is bio-gecertificeerd of afkomstig uit de duurzame landbouw

Het merendeel van de menu’s is geschikt voor vegetariërs.

Het baraanbod is gericht op afvalvermindering en gaat de strijd aan met voedselverspilling. In 2021 beslisten de tgv INOUI-bars al om petflessen te vervangen door ecologisch verantwoorde tetrapackflessen (Tetra Top®). Die ingreep komt neer op 16 ton minder plastic per jaar.

Ook in onze salons Grand Voyage tgv INOUI bieden we 100 % ecologisch verantwoorde alternatieven aan (biokoffie, zero plastic, een digitaal persaanbod …).

 

 

Tegen 2030: zero niet-gevaloriseerd afval

Vanaf 2021 lanceren we verschillende initiatieven in het kader van het project ‘zero niet-gevaloriseerd afval’ tegen 2030:

  • We verminderen het afval aan de bron (met name plastic in het cateringaanbod) en sinds 2022 staat de barista in voor het inzamelen van het glas. In 2023 moet dat ook het geval zijn voor de inzameling van het biologisch afval in onze treinen met een cateringservice aan boord.
  • Vanaf 2022 geldt in 80 % van onze treinen een afvalsorteerbeleid.
  • Er wordt gewerkt met verpakkingen die beter geschikt zijn om te sorteren.
  • Het aantal schoonmaakbeurten wordt opgevoerd.
  • We streven naar een strikte scheiding van de gesorteerde afvalstromen tot ze worden aangeboden in de sorteer- en recyclagecentra.

 

Contact : 

Sandra Ben Ataya – SNCF voyages Developpement

sandra.ben-ataya@sncf.fr