De Cité des Climats et vins de Bourgogne, klankbord van de Bourgogne en de Bourgogne!

Written by Sylvie Chantal november 28, 2022 0 comment

Het project lag al een hele tijd op de plank, maar de echte impuls kwam er met de inschrijving van de ‘Climats’ van de Bourgogne op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in 2015. Op drie symbolische plaatsen van de Bourgogne werden evenveel interpretatiecentra voor wijntoerisme opgericht, elk met hun eigen identiteit en bijzonderheden.

Drie plaatsen, één doel: de kennis en uitstraling van de wijncultuur van de Bourgogne tot een hoger niveau tillen via onderdompelende, zintuiglijke ervaringen, een hartelijke ontvangst en uiteraard … degustaties!

 

Chablis, de echo van het kloosterverleden

In Chablis zouden de cisterciënzers trots zijn dat hun historische wijnkelder van Le Petit Pontigny vandaag helemaal gewijd is aan de valorisatie van de wijngaarden en wijnen van het noorden van de Bourgogne: Chablisien, Grand Auxerrois (met de wijngaarden van de Auxerrois, de Tonnerrois, de Vézelien en de Jovinien) en Châtillonnais. Een bezoek is een reis doorheen bijna tien eeuwen geschiedenis.
Op het ritme van de materiële en immateriële lagen die de scenografie van het parcours vormen, wordt de bezoeker met de vijf zintuigen in de wereld van de bourgognewijn ondergedompeld.
Bezoekersparcours: ongeveer 45 minuten
Prijs: € 9 per persoon, inclusief 2 degustatieglazen

 

Extérieur Chablis – © Correia Architectes – Emmanuel Correia

 

Overnachten in Chablis: l’Hostellerie des Clos

L’Hostellerie des Clos is een Ancien Clos des hospices de Chablis met een uitstekende ligging, midden in het dorp. Het is de ideale uitvalbasis om dit deel van het Bourgondische wijngebied te verkennen. In een aangename omgeving op de oevers van de rivier Le Serein kunt u er genieten van een spa, een wellnessruimte en een heerlijke, Bourgondische keuken in bistrotstijl.
26 kamers vanaf € 101.

Meer informatie

 

Beaune, hoofdstad van de bourgognewijn

Aan de ingang van het stadje is in een milieuvriendelijk gebouw het belangrijkste interpretatiecentrum van de ‘Climats’ van de Bourgogne ondergebracht. Deze Cité biedt een schitterend overzicht van de geschiedenis, de knowhow en het erfgoed van de wijnbouw in de Bourgogne: Chablis en Grand Auxerrois, Châtillonnais, Côte de Nuits en Hautes Côtes de Nuits, Côte de Beaune en Hautes Côtes de Beaune, Côte Chalonnaise en Côtes du Couchois, Mâconnais.
De symbolische rondreis start in de diepten van de oorspronkelijke zee, in het halfduister, om via het licht van de verdiepingen te eindigen op het panoramische terras met spectaculair uitzicht over de met wijngaarden overgoten hellingen.
Bezoekersparcours: Ongeveer 1u30
Prijs: € 14 per persoon, inclusief 2 degustatieglazen

Cité des Climats et vins-Beaune nuit ©Siz-Ix Architectes

 

Overnachten in Beaune: Hôtel-restaurant Kyriad Prestige Le Panorama
Het Kyriad ligt in het hart van het wijngebied van Beaune en op enkele stappen van de beroemde Hospices de Beaune en de talrijke, prestigieuze kelders. Het is erin geslaagd om eigentijdse en traditionele stijlen harmonieus te verenigen. Voor een totale onderdompeling in de wereld van de wijnbouw is een wijntrip in een Volkswagen minibus een absolute aanrader.
69 kamers vanaf € 76
Wijntour in minibus vanaf € 299 voor 2 personen

Meer informatie

 

Mâcon, de wieg van de Chardonnay

Uit de Cité des Climats et vins de Bourgogne in Mâcon rijst een gigantische wijnpersschroef. Ze prijkt als een vuurtoren op de oevers van de Saône: pleziervaarders en automobilisten kunnen er gewoon niet naast kijken.
Dit stadje is de toegangspoort tot de wijngaarden van het zuiden van de Bourgogne. Het is als het ware een samenvatting van de geschiedenis van het wijngebied van de Mâconnais, de Côte Chalonnaise en de Côtes du Couchois. De 14 meter hoge ‘totem’ biedt een uitzonderlijk uitzicht over de Saône en een deel van de stad. Het is een uitnodiging om de ontdekkingstocht van de streek en in het bijzonder de omliggende wijngaarden verder te zetten.
Bezoekersparcours: ongeveer 45 minuten
Prijs: € 9 per persoon, inclusief 2 degustatieglazen

 

Cité à Mâcon – Vue face © RBC Architecture

 

Overnachten in Mâcon: Hôtel & Spa Panorama 360
Dit hotel in het hartje van Mâcon heeft de vormgeving, het karakter en de architectonische statigheid van het meer dan 100 jaar oude gebouw bewaard. Het interieur is echter heel eigentijds ingericht.
Leuk extraatje: de skybar ‘Le 360’ op het dak van het complex biedt een panoramisch uitzicht over het stadje Mâcon, de Saône en de Mont-Blanc. Het verwarmde zwembad en de welnessruimte maken het plaatje compleet.
69 kamers – Vanaf € 98
Meer informatie

 

Contact :

Bourgondie Toerisme

Marie-Hélène VERNEREY
mh.vernerey@bfctourisme.com
Tel. +33 (0)3 81 25 08 12 – GSM +33 (0)6 32 03 74 76