Welkom in de Médoc Atlantique!

Written by Sylvie Chantal april 20, 2022 0 comment

 

Deze bestemming met de zilte smaak van de oceaan weet te verrassen door haar veelzijdigheid. Vooral de ongelooflijke weidsheid van de uitzichten en landschappen valt op. Mooie voorbeelden zijn de indrukwekkende vuurtoren van Cordouan, de bossen met eeuwenoude dennen en de liefst 124 kilometer aan ongerepte stranden langs de kust. In het binnenland vind je een en al natuur, met de beroemde médocwijngaarden, het grootste zoetwatermeer van Frankrijk, de delta van de Gironde (de grootste van Europa!) en de fauna en flora van de omringende moerasgebieden.

Trek op ontdekking langs de meer dan 400 kilometer aan fietsroutes, waaronder de Vélodyssée van 87 km!

 

Piste à Soulac-sur-Mer @1duvetpour2

 

Vertrekpunt: Lacanau

Als je de regio via Bordeaux binnenrijdt, start je kennismaking met de Médoc Atlantique in Lacanau.
We beginnen heel rustig met de Boucle du Lion, die twee schitterende uitzichtpunten biedt: op de Atlantische Oceaan vanaf het Plage Sud en op het meer in Longarisse. En wat dacht je van een boeiende zeilles in La Grande Escoure?

Neem vervolgens de vuurtorenroute en houd halt aan het Réserve Naturelle de l’Etang de Cousseau, waar je kennismaakt met tal van beschermde dier- en plantensoorten. Vergeet je verrekijker niet, want met wat geluk kun je hier spelende otters spotten!

 

De vuurtorenroute van Carcans-Maubuisson naar Hourtin

Wanneer je Carcans-Maubuisson bereikt en zin hebt in een sportief lusje door de duinen, moet je absoluut de Boucle des Cavalles proberen. Ook hier staan je twee schitterende uitzichtpunten te wachten: op het meer in Bombannes en op de oceaan vanaf het Maison Forestière in Crohot des Cavales.

Neem daarna een stukje Vélodyssée (EuroVelo1) om de volgende lus te bereiken, de Boucle des Genêts. Ontdek het Réserve Naturelle des Dunes et Marais d’Hourtin en neem een kijkje bij de Lagune de Contaut, waar de Europese moerasschildpad leeft.

De volgende etappe van je rondreis brengt je naar het uiterste puntje van de Médoc Atlantique.

 

Le Phare de Richard @elsa&cyril

 

Mountainbiken in Vendays-Montalivet

Volg opnieuw de Vélodyssée, ditmaal richting Vendays-Montalivet. Hier vertrekken drie mountainbikeroutes van verschillende niveaus om te genieten van de mooie omgeving en kennis te maken met twee lokale natuurgebieden, het Marais de la Perge en het Marais du Gua.

Tijdens dit tussendoortje kun je ook een bezoek brengen aan de windmolen van Vensac, die nog altijd commercieel actief is. Kleine anekdote: de molen bevond zich oorspronkelijk twee kilometer verderop, maar werd in 1858 afgebroken en steen voor steen heropgebouwd.

Spring weer op je fiets! Ditmaal laten we de Atlantische kust achter ons om het deltagebied van de Gironde te ontdekken.

 

Sur la plage @1duvetpour2

 

L’Estuaire: een bijzonder smakelijke etappe

Vandaag focussen we op de vele ambachtelijke producenten in het deltagebied. We laten de fietsroutes even achter ons en brengen een bezoek aan de wijnbouwers van Queyrac, Valeyrac en Jau-Dignac-et-Loirac. Tijdens een degustatie leer je alles over de verschillen tussen de diverse médocwijnen.

Zet daarna voor een leuk vervolg koers richting Saint-Vivien-de-Médoc. Onderweg door deze rustige streek kom je langs verschillende havenplaatsjes en zijn er fotomomenten aan de typische ‘carrelets’ (vissershutjes op houten palen) of de indrukwekkende Phare de Richard. Eenmaal aangekomen is het tijd voor een gezonde portie oesters, gamba’s en spirulina!

Vol nieuwe energie ben je nadien klaar voor je laatste etappe richting La Pointe.

 

Aankomst in La pointe de Grave

Vanaf Talais volg je opnieuw de fietspaden door het deltagebied, richting Soulac-sur-Mer. Trek wat tijd uit om rond te kuieren in deze mooie badplaats met zijn kenmerkende villa’s. Je waant je zo in de belle époque! Onderweg naar Le Verdon-sur-Mer kom je langs de indrukwekkende Batterie des Arros, die deel uitmaakte van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sluit je bezoek aan de Médoc Atlantique in schoonheid af met een boottochtje in Port Médoc en een bezoek aan de Phare de Cordouan, die sinds 2021 deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. De lange klim van 301 treden is meer dan de moeite waard wanneer je boven het unieke uitzicht ontdekt.

 

Le Phare de Corduan depuis La Bohème @1duvetpour2

 

Dat waren alvast enkele leuke tips om je inspiratie te geven voor je volgende bezoek aan de Médoc Atlantique. Er valt echter nog heel wat meer te ontdekken in deze boeiende streek! Je kunt bovendien een reis naar de Médoc Atlantique winnen in 2023 door op deze link te klikken

 

Meer informatie  Médoc Atlantique Tourisme.

 

Contact :

Office de Tourisme Médoc Atlantique

Emmeline Azra – Responsable Pôle Attractivité et Relations Partenaires

Tel : +33 (0) 7 85 64 94 58 –  emmeline@oceanesque.fr 

Aurélie Pierrat – Cheffe de projet promotion et communication

Tel : +33 (0) 6 78 53 91 41 – aurelie@oceanesque.fr